maanantai 20. huhtikuuta 2020Viikko on vierähtänyt unholaan taas vinhaa vauhtia. Yhtään ei ajankulu ole hidastunut, vaikka mihinkään ei saa mennäkään. Päinvastoin ja siitäpä tuleekin mieleen, että noinkohan sitä enää ikinä mihinkään ehtiikään, vaikka saisi mennäkin?
No, niin se ei saa olla. Aion lisätä menoja joka paikkaan, jahka tästä toetaan.
Aiomme myös kutsua meille ihmisiä käymään enemmän kuin tähän saakka. Kyllä asia niin on, että ihmisten kanssa pitää olla tekemisissä. Mitä ihmisillä tehdään, ellei heidän kanssaan olla tekemisissä? Ei mtn! Yhteyksissä ollaan Facebookissa! Minäkin noin kahdeksansadan kaverin kanssa (!), mutta se ei ole sama.  Ei ollenkaan. Ei, vaikka ihan kivaa se on sekin.
Hengellisiin kokouksiin netin kautta osallistuminen ei liioin ole sama kuin että mennään itse tapahtumapaikalle. Kirkkoihin, seuratupiin, pappiloihin, Ystävyydenkulmiin, Kohtaamispaikoille jne.
Virtuaalikäynnit ei ole sama keissi kuin koko komeudessaan paikalle meno. Ei ollenkaan. Ei sinne päinkään. Ei siinäkään tapauksessa, vaikka olisi fyysisesti paikalla, eikä sanoisi seuratupalaisille, eikä muille kirkkovieraille sanan palaa. Yhdessä oleminen on kuitenkin parempi vaihtoehto.
Minä  olen ollut aika tuppisuu ihmisten seassa tähän saakka. Olen saanut siitä hiukan satikutiakin. Nyt tahti muuttuu. Alan käyttäytymään kuten  Magnus. Hän puhuu ja juttelee  kaikille kaikki kotipuolensa asiat. Tutuille ja tuntemattomille.
Magnus myös kättelee kaikki. Kahteenkin kertaan, jos ei varmasti heti muista, onko kätellyt, vai eikö ole kätellyt.
Ilmoitin Magnukselle, tässä joku päivä takaperin, kun puhuttiin Koronasta ja sen vaikutuksista, että tämä likka lopettaa tykkänään kättelyn. Tästä lähtien (ja sitten, kun ihmisten ilmoille saa taas mennä) en ikinä kättele enää ketään. Presidenttiäkään, jos vaikka linnanjuhliin kutsu kävisi.
Magnus sanoi lisäävänsä kättelyä. Uhosi tarttuvansa kaksin käsin kaikkien käsiin.
Kerroin Magnukselle, että joku silmäätekevä terveysviranomainenkin (tai joku sen tapainen) oli sanonut, että hänen mielestään kättelyn saisi täst´edes heivata pois  kokonaan.
-Olen kyllä samaa mieltä, sanoin topakasti.  Magnus ei vastannut mitään, mutta oli sen näköinen, että jatkaa kättelyä. Voi kuitenkin olla, että hän saa tehdä töitä yrittäessään saada ihmisten käsiä selkien takaa käteltäväksi.
 Joku ehdotti jossain sellaistakin, että ihmiset voisivat alkaa hieraista kyynärpäitään yhteen tavatessaan. Mielestäni siinä on itua kyllä. Kyynärpäällä on vaikea kaivaa nenäänsä, tai pyyhkäistä veskipaperilla, joten se soveltuu enemmän kuin paremmin  tervehtimiseen, jos vertaa käteen. Poskisuudelmia ja sen sellaisia suomalaiset eivät (ainakaan ruohonjuuritasolla) harrasta, joten siinä ei ole mitään lopettamista edelleenkään.

Pysyivät nyt ihmisillä mitkä tervehtimistavat tahansa, niin minä ainakin odotan, että heitä saisi tavata, vaikka ei tervehtisikään.
Riemunkiljahduksen voi kajauttaa, kun se hetki joskus koittaa.
Uskon ja luulen, että minun pitää esitellä itseni ja sanoa nimeni, kun joskus ihmisten ilmoille täältä pääsen.
Ulkoinen olemukseni on muuttunut. Vielä minut kyllä toki tuntee, kun katsoo tarkasti, mutta jatkossa voi olla vaikeaa. Olen nimittäin taas laihtunut muutaman satagrammaa. Tukkaluukkikin on muuttunut, kun pätkäisin otsatukan ja takatukasta saksittiin kahdenhengen voimalla kymmenisen senttiä pois. Olen myös vetreytynyt lenkkien ja punttien nostelemisen ansiosta aikalailla. Pääsen kumartumaan melkein kaksinkerroin sukkia pukiessani ja kenkälusikkaa en ole tarvinnut naismuistiin. En edes tiedä, missä koko lusikka on tällä hetkellä.
Laihtuminen ei kyllä ihan tyystin ole johtunut lenkkeilystä, eikä punttienheiluttelusta. Siihen on auttanut runsaasti se, että en pääse itse kauppaan.
Paljonko tulisi ostettua kaikenlaista, mutta kun pitää tuottaa toisella, niin ei yksinkertaisesti kehtaa kannattaa mitään kauheita, ylimääräisiä herkkuja. Tavallista, terveellistä ja tarpeellista vaan.
Aion jatkaa samaan tyyliin myös sitten, kun itse pääsen kaupanhyllyjä kiertelemään.
Ettei kukaan nyt ajattelisi, että olisin riu´uksi laihtunut, niin kerron, että raskaassa sarjassa painisin vieläkin, jos olisin painija. Luulenpa ja pelkäänpä, että loppuun asti myös paininkin. Sarja vaan on muuttunut hiukan alemmalle tasolle. Noin viitisen kiloa about.

Viime viikolla olin ensimmäistä kertaa pitkän elämäni aikana nettikokouksessa. Isonkyrön kirkkoneuvoston.
Kokous toki järjestettiin kirkkosalissa. Sinne sai mennä ja tilaakin oli ruhtinaallisesti pitää "haju/sylkyrako" osanottajien väleissä. Minä kuitenkin kuulun riskiryhmään runsaan ikäni takia, joten katsoin viisaammaksi ilmoittaa ottavani osaa kokoukseen virtuaalisesti. Yhtään en tiennyt, miten toimia, mutta kantapään kautta asiat selvisivät.
Kantapään kautta olen oppinut melkein kaikki asiat elämäni aikana. Ihan hyvin on mennyt. Noin omasta mielestä. Mitä nyt vähän on pitänyt hävetä ja itkeä tuhruttaa, mutta aika vähän. Kirkkoneuvoston kokouksen aikana ei onneksi tarvinnut itkeä. Pikkasen hävetä vaan.
Koneen- ja ohjelmankäyttöasiat olivat kyllä ihan helppoja ei siinä mitään, mutta minun aivokapasiteettini koostuu pieneltä matkalta märistä makarooninpätkistä, kuten olen teille kertonut.
Siitä johtuu, että ajattelen kiemuraisesti ja olo on ontto ja vetelä.
No, joo! Kaikki meni hyvin. Seuraavakin kerta varmasti menee, jos vaan muistan, mitä pitää tehdä ja makaroonit pysyvät kovina.

Nyt ylläoleviin valokuviin!
Alakuvassa istumme äiti, minä ja Heikki-veljeni Vähänkyrön kellotapulin portailla. Olemme Vaasasta körötelleet iki-ihanaa joenrantatietä Vähänkyrön iki-ihanalle kirkolle.
Isä sai silloin tällöin lainata firman autoa ja sillä me huristelime milloin minnekin. Vähässäkyrössä asui sukulaisiakin ja heidän luonaan kävimme kahvilla ja mahtoi siellä saada maittavan ateriankin.
Nuo vierailut olivat kivoja ja hauskoja. Auton kyydissä istuminen varsinkin oli erityisen hauskaa. Muistelisin, että noilla matkoilla minulla ei Heikki-veljeni kanssa ikinä tullut pienintäkään kränää, vaikka rinnatusten istuimme takapenkillä. Se on paljon se semmingin, kun olimme aika kovia tappelemaan. Minä varsinkin.

Yläkuvassa minä, Heikki ja naapurin Liisa poseeraamme kotikoivun alla. Kotikoivu kasvoi  (ja kasvaa vieläkin) Vaasan Huutoniemellä. Keskuskatu 8:ssa.
Tuo ihana, karvanajolla oleva pystykorva (seropi) oli meidän ikioma ja nimeltään Prisse.
Prisse oli koirista parhain ja urhein. Se nautti rapsuttamisesta ja silittämisestä (kuten kuvasta selvästi käy ilmi) ja se seurasi meitä muksuja joka paikkaan kuin hai laivaa.
Niinpä se ilman muuta lähti mukaan, kun eräänä kauniina sunnuntaiaamuna lähdimme Heikin kanssa pyhäkouluun. Koululle, jossa pyhäkoulua pidettiin, tultaessa pidimme Heikin kanssa Prisselle ovea apposen auki, ettei sen häntä vahingossakaan jää oven väliin.
Ei ehditty vielä istumaankaan, kun pyhäkoulunopettaja sanoi, että Prisse ei saisi olla mukana. Leukani loksahti rintamukselle ja Prissen häntärinkula suoristui. (Prisse ymmärsi heti, missä mennään. Sitä syrjittiin! Pidä siinä sitten häntää iloisesti rinkulalla)  :(
Päästin, tai oikeammin sanottuna raahasin Prissen ulos ja palasin pulpettiin nyhjöttämään.
Seuraavana sunnuntaina emme enää menneet pyhäkouluun. Jos ei kerran Prisseä, niin ei sitten meitäkään.
En minä opettajaa pahalla muista. Ehkä hän oli allerginen, tai jotain. Siihen aikaan ei kyllä allergioista puhuttu mitään. Ainakaan lasten allergioista. Kaikki me olimme joskus jostain päin ruvella, mutta ne oli rupia. Allergiasta ei puhuttu mitään.
Myöhemmin, aikuisena minulla oli onni, ilo ja kunnia saada itse pitää pyhäkoulua. Sanoin aina lapsille, että jos haluu, niin saa tuoda koiran, tai jonkun muun lemmikkieläimen, mukanansa.

Eilen tartuin haravaan ja haravoin sieltä täältä lehtiä, risuja ja käpyjä kasoille.
Haravoiminen on aika rasittavaa, enkä siitä hirveästi tykkää, kuten en mistään muustakaan puutarhatoimesta. Puutarhassa tykkään kyllä hirveästi istua lepolassessa, lukea romaania, juoda kahvia, tai lemunaatia ja topata kyytipojaksi pullaa. Onko myös ihanaa loikoilla omenapuun ihanassa katveessa ja muodostella oksien lomitse näkyvistä pilvenlongista linnoja!
MUTTA haravoiminen, pilliäisten ja nokkosten nyhtäminen, mansikkamaan ruokkoaminen ja kukkien kasteleminen, se on hermoillekäypää ynnä tylsää ja työlästä.
Tänään rupesi hetkittäin tuntumaan, että puutarhanhoito voisi olla ehkä aika kivaakin. Ainakin vielä, kun ne kaameat nokkospehkot ja rikkaruohot eivät ole nostaneet nuppiaan. Niille ei Erkkikään voi mitään, kun ne pinnalle päänsä pönnivät. Niiden juuret ylettyvät Vöyrille asti ja kun yhden saat listittyä nousee kymmenen tilalle.
T: Kaisa Listingberg-Långrikkanen
----------------------------------------------------

Psalmi 18:2-3

Minä rakastan sinua Herra,
sinä olet minun voimani.
Sinä päästit minut turvaan,
sinä olet vuorilinnani.
Jumalani, sinuun minä turvaudun,
sinä olet kallio, olet kilpeni,
sinulta saan avun ja suojan.

1 kommentti:

Rautalintu kirjoitti...

Ihana lukia, jotta on joku muuki, jolle ei nuo pihatyöt nappaa. Toiset kuopsuttaa kaiket ehtoot puutarhasnansa. Mä keksin aina jotaki palijo mukavempaaki tekemistä.